Sunday, May 31, 2009

Dari Penanti - Peratusan pengundi keluar rendah

Jumlah pemilih yang keluar mengundi dalam pilihanraya kecil DUN Penanti sehingga jam 3 petang ialah 42.2 peratus atau 6,492 orang, demikian menurut Suruhanjaya Pilihanraya (SPR).SPR mensasarkan sebanyak 70 peratus daripada 15,385 pemilih akan keluar mengundi dalam pilihanraya kecil hari ini.

Memang sudah dijangka peratusan keluar mengundi rendah kerana BN tidak menyertai pilihanraya ini . TinjauaKawasan peti undi yang kecil bilangan pengundi peratusan keluar mengundi sangat rendah, malah boleh dikatakan lengang.Saluran 1,2 dan 3 yang kebanyakannya pengundi 40 tahun ke atas amat kurang sekali keluar mengundi .

saya pagi ini di Sek Keb Guar Perahu ,Kg Tok sardon ,Sek Men Penanti tidak memberangsangkan dan meriah seperti pilihanraya kecil Permatang Pauh dahulu.
Menurut sumber , Suruhanjaya Pilihan Raya menyediakan sembilan buah pusat mengundi dengan 32 saluran.

Pusat-pusat mengundi itu ialah SMK Guar Perahu (empat saluran), SK Guar Perahu (lima), Dewan Orang Ramai Kampung Tun Sardon, Ara Kuda (satu), SK Mengkuang (empat), SJK (C) Perkampungan Sungai Lembu (satu), SMK Mengkuang (tiga).SMK Penanti (tiga saluran), SK Tanah Liat (lapan) dan SRJK(C) Jit Sin (A) Jalan Berapit mempunyai tiga saluran.Di Taman Guar Perahu ,hari ini seperti hari cuti biasa, seperti tiada pun pilihanraya .

Ramai pengundi di sini membuat keputusan tidak keluar mengundi walaupun semalam ceramah Grand Final oleh Anwar dan konco-konconya diadakan semalam di padang taman guar perahu seperti pesta yang dihadiri ribuan penyokong mereka .

Ribuan yang hadir itu mungkin bukan pengundi Penanti dan hanya orang luar sahaja yang datang untuk mendengar .Kehadiran orang ramai ke siri ceramah PKR sebenarnya belum mampu untuk diterjemahkan oleh pengundi untuk keluar mengundi pada hari ini . Saya juga melihat kelibat Saifudin Nasution pagi tadi di SK Guar Perahu yang mungkin datang untuk melihat peratusan keluar pengundi di situ .

Mungkin dia sedang memikirkan strategi mereka untuk menarik keluar seberapa banyak pengundi keluar hari ini mengikut target mereka telah gagal dan tidak mencapai sasaran. Kita tunggu keputusan malam yang pasti ditunggu juga oleh penganalisis politik dan juga BN. BN mungkin akan lihat reaksi rakyat apabila mereka membuat keputusan untuk tidak bertanding untuk pilihanraya yang tidak sepatutnya diadakan ini.

1 comment:

zul mamak png said...

PARTI YANG BAKAL MUSNAH DI ALAM INI, UMNO MENERUSI SETIUSAHA AGONGNYA ADNAN MANSOR BERKATA USUL BERKENAAN PENDIDIKAN, EKONOMI TERMASUKLAH USUL AGAMA TIDAK AKAN DIBAHASKAN (BACA: DITOLAK). YANGA HANYA DIBAHASKAN IALAH USUL PRESIDEM (NAJIB MONGOLIA). BERIKUT IALAH BERITA YANG SAYA PETIK DARI UTUSAN MELOYA HARI INI. BEBERAPA HARI LALU AKHBAR UTUSAN DITEMPELAK OLEH MUHYIDDIN KERANA MENYIARKAN PROVOKASI PERKAUMAN. MUNGKINKAH BERITA INI SEBAGAI SINDIRAN KEPADA PARTI UMNO?


apa crita ni......